De vloeibare periode (eerste twee weken)

Inmiddels lezen geregeld mensen mijn blog en ik merk dat ze ook benieuwd zijn wat je nu dan eet met een kiwi. Wat je wel of niet mag en de hoeveelheden. Daarom zal ik vandaag in deze blog wat meer praktische dingen op schrijven rondom de gastric bypass (kiwi). In deze blog dan de vloeibare periode.

Vloeibare periode
In de vloeibare periode (dat zijn ongeveer twee weken na je operatie) mag je zoals het woord het zegt alleen maar vloeibaar. Voor veel mensen is dit een hele lange periode. Ik zelf had daar niet zoveel last van. Want de dag nadat ik thuis kwam bedacht ik mij dat ik eigenlijk alles mag eten en dat ik het dus lekker moest maken voor mijzelf. En tenslotte kan (bijna) alles in de blender of staafmixer. Eiwitten zijn belangrijk. Dus in je voeding/drinken moeten veel eiwitten zitten.
Eiwitten zitten in zuivel en in kip/vis. Zuivel is nooit een probleem geweest voor mij. Ik had me ook erg verheugd op deze periode om heerlijk van die optimel yoghurtdrink te genieten. Nou dat was dus helemaal niet zo. Want dat smaakte zo ontzettend zoet dat ik daar totaal niet van genoot. En ik heb het dus ook niet meer gedronken. Geef mij maar een heerlijk glas melk.

De eerste dagen is het echt heel spannend allemaal. Wat vind je maag wel lekker en wat niet. Alles wat je mond in gaat (dat is niet zoveel hoor) is steeds weer spannend. Maar als je het niet probeert  weet je ook niet of het lukt. Vanuit het ziekenhuis krijg je een overzicht mee waarin staat wat je ongeveer mag op een dag. Nou dat is echt een hele uitdaging hoor. Zeker die eerste dagen. Want ook al is het vloeibaar het gaat gewoon niet snel eten en drinken. En met eten zit je na enkele happen vol. Echt helemaal vol. In 45 jaar heb ik niet zo vol gezeten als nu met mijn kiwi. Ik weet dat het heel raar klinkt en je er voor de operatie ook niets bij voor kunt stellen. Maar het is echt zo een paar happen en je zit vol. Daar komt ook nog eens bij dat je helemaal geen trek hebt. Je ziet wel eens wat en denkt dat is lekker maar dat zit dan in je hoofd. Je lichaam heeft totaal geen honger. Dat is dus een grote valkuil want je moet juist wel naar die zes eetmomenten toe….. En dan ook nog eens voldoende drinken. Je mag van mij weten dat is een hele uitdaging elke dag opnieuw. Zeker in deze vloeibare periode. Na eten of drinken moet je ook 20 minuten wachten voordat je weer wat mag drinken of eten. Dat is best wel wennen maar moet zetten dat wordt al heel snel gewoon. In deze vloeibare periode heb ik echt genoten van alles wat ik gegeten en gedronken heb.

Ontbijt bestond uit bakje griekse yoghurt met framboos van optimel (150 ml) dat ik lang niet iedere ochtend op kon. Maar dan at ik het in de loop van de dag wel op (meestal in de avond).
Tussen door voldoende drinken. Over een dopper deed ik zeker een paar uur. Begon wel steeds iets vlugger te drinken om te kijken of dat goed zou gaan. Want op deze manier zou het drinken echt veel te veel tijd kosten en kwam ik nooit aan mijn hoeveelheid die ik per dag moet hebben.
Het bleek dat ik inderdaad iets sneller kan drinken al is het vergeleken met voor de operatie nog wel heel langzaam. Toen klokte ik zo een dopper of drie leeg in de ochtend. Nu ben ik blij met eentje…. Een glaasje melk probeerde ik ook nog binnen te krijgen. (echt een klein glas hoor!)

IMG_3125

Mijn eerste eten in het ziekenhuis. Er staat voldoende maar ik kwam niet verder dan dit…..

De lunch bestond vaak ook wel uit yoghurt, kwark of vla. Er is tenslotte genoeg in de winkel te krijgen. Ik keek wel naar de hoeveelheid calorieën want het is ook niet de bedoeling om nu maar alles te gaan eten en drinken. Maar op zich mag dat best. Ik ben dat zo gewend in de voorgaande jaren en blijf dat wel doen. Er is genoeg dat nog overblijft om te nemen!
Ook heb ik wel eens een bakje smeerkaas 15plus leeg gelikt. Een hoop eiwitten en even een wat andere smaak. Of blikje tonijn, met kruiden en wat yoghurt. Lekker in de staafmixer en een heerlijke tonijnsalade was klaar! Daar doe je wel twee/drie dagen mee. Maar het was zeker weer een andere smaak.

Tussen door weer voldoende drinken…. ook keuze genoeg. Water gaat bij mij goed. Limonade 0% (erg verdund) smaakt ook goed. Thee vind ik op dit moment niet zo heel lekker. Ik drink geen koffie dus dat doe ik nu ook niet. Melk doe ik ook 1/2 keer per dag.

IMG_3136

De ingevroren soep. Zag er toch heerlijk uit zo! Na ontdooien en opwarmen was dit voldoende!!

Avondmaaltijd bestaat uit kip/vis met groente en aardappelpuree met wat appelmoes (cupje) zonder suiker. Dat alles in blender/staafmixer en je prakje is klaar. Ziet er misschien niet altijd even smakelijk uit maar het was wel heerlijk. Op de markt vis gehaald (zalm, kabeljauw en garnaal) met verse bieten, aardappelpuree en appelmoes. Dat was echt om te smullen.
Ja ik probeerde wel wat van de maaltijden te maken. Het waren soms maar een paar happen maar het was wel weer eens wat anders. Ook wel weer spannend want je weet niet wat je mag wel of niet lekker vindt. Gemarineerde kip ging ook goed. Eigenlijk ging alles goed. Ik had voor die tijd soep gemaakt (zie eerdere blog) en ook dat smaakte en viel goed. Nee ik vond deze periode echt geen afzien. Het viel me heel erg mee!

Als tussendoortje nam ik een cupje suikervrije appelmoes of 1x per dag een biologisch perenijsje van de AH.

Nogmaals je bent eigenlijk de hele dag druk met eten en drinken om alles binnen te krijgen.
Maar dat is een heel andere manier dan voor de operatie. Het is geen gevecht meer. Het is zorgen dat je voldoende binnen krijgt. En wat je eet is heerlijk. En ik geniet daar weer enorm van.

In deze vloeibare periode voelde ik mij eigenlijk lichamelijk prima. De eerste dagen voel je je nog wel beurs (soort zware spierpijn). Op een gegeven moment voel je dat alleen nog maar bij opstaan of gaan zitten (of omdraaien in bed). En na een paar dagen was dat gevoel helemaal over. De eerste week moest ik ook twee keer per dag mijzelf prikken ivm trombose. Het was gelukkig goed uitgelegd in het ziekenhuis. Maar toch was dat elke keer weer een moment dat ik liever zou overslaan. Het ging goed en ik heb het uiteindelijk prima volgehouden. Maar na de 16 keer dat ik uiteindelijk geprikt heb was het een feest dat het voorbij was!!

Dit kleine spuitje moest twee keer per dag in mijn buik. Viel achteraf ook allemaal heel erg mee!

Dit kleine spuitje moest twee keer per dag in mijn buik. Viel achteraf ook allemaal heel erg mee!

Op dinsdag 30 juni was er om 11.15 uur een groepsbijeenkomst van de diëtist. Een zinvolle bijeenkomst waar veel werd verteld over vast voedsel. Want tenslotte mochten we weer naar vast voedsel. Het was leuk om daar met mijn kamergenoten te zijn en nog een aantal anderen
die je in het Slotervaart ontmoet had op de Medium Care. Het was echt een kippenhok tijdens deze bijeenkomst. Wel heel grappig om te zien hoe divers mensen reageren. Omdat we die middag allemaal nog een nacontrole hadden op 8C Bariatrie zijn we met elkaar gaan ‘lunchen’.
Mijn eerste vaste lunch bestond uit een halve cracker met filet american. Het was echt weer heerlijk. Dat was echt super gezellig en hoewel we allemaal maar heel weinig aten was het zo leuk. Het bleek dat we allemaal heel erg happy zijn met onze kiwi en het allemaal als een bevrijding ervaren. Wel merken we in de wereld om ons heen dat veel mensen gezelligheid met eten associeren. Dat is inderdaad ook wel iets dat ik heel veel hoor van mensen om mij heen ‘ maar nu kun je niet zoveel meer eten, dat is ook niet gezellig!’. Maar voor mij was dat juist de reden om deze operatie te doen. Ik heb in de afgelopen 45 jaar genoeg gegeten en je dat heeft me niet gelukkig gemaakt. Laat mij nu graag minder eten….en ik voel me er echt gelukkig door! Gezelligheid zit voor mij in heel andere dingen! Ik weet heel goed dat dit een keuze is en dat je die heel bewust moet maken. Anders gaat ook dit niet werken. Want we moeten het alsnog allemaal zelf doen!

De na controle was goed. Heerlijk dat mijn krammen eruit zijn gehaald want daar had ik toch een klein beetje last van. Ze waren zeer tevreden over mijn gewicht wat er nu totaal al af was.
Mijn eerste half jaar controle is op 24 december 2015. Voor die tijd nog een keertje naar de internist en de diëtist. Blijf dus goed onder controle 🙂
In de eerste dagen werd mijn buik wat blauw. Maar dat was ook gauw weer weg. Hier zie je de krammen ook nog zitten. Het geneest echt heel snel.

In de eerste dagen werd mijn buik wat blauw. Maar dat was ook gauw weer weg. Hier zie je de krammen ook nog zitten. Het geneest echt heel snel.

De laatste foto zet ik er bewust bij omdat het voor mij mijn wondjes echt een ‘probleem’
waren. Ik houd niet van wondjes en zeker niet omdat die krammen erin zaten. Ik was heel blij dat mijn partner deze elke keer wilde verzorgen en voorzien van een nieuwe pleister.
Maar ook dit hoorde bij het hele proces en op deze manier zie je ook hoe het eruit ziet. En ook is het verbazingwekkend dat de operatie met vijf van zulke kleine gaatjes kan!
De chirurgen zijn echt toppers! Ben dokter Van der Laar ook heel dankbaar!

Liefs van een happy Ikkie 2.0

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s